• Cyklistická časovka

          •  

                       Dňa 27. septembra  sa zišli žiaci 5.A a 6.A  aby si zmerali sily v cyklistickej časovke. Tento rok súťažili iba chlapci. /E.V/

            Vyhodnotenie :    1. miesto         Marek Ferko           6.A

                                            2. miesto        Franko Ščuka           6.A

                                            3. miesto        Július Mika               5.A

                                                                Výhercom srdečne blahoželáme !

          • Nezabúdajme žiaci , na našu históriu obce!

          • Rozvoj horehronskej obce Telgárt, ktorý prinieslo vybudovanie železničnej trate Červená Skala – Margecany, zastavila druhá svetová vojna. Podľa historikov sa počas Slovenského národného povstania (SNP) o túto oblasť odohrali najväčšie, ale aj najúspešnejšie boje medzi slovenskou armádou spolu s partizánmi a Nemcami. Pri nich bola 5. septembra 1944 obec vypálená. Na rozdiel od iných dedín Telgárt vstal z popola a jeho obnovou v 50. rokoch minulého storočia sa tam vrátil život.
            Tragické udalosti z čias druhej svetovej vojny pripomína Pomník SNP pred obecným úradom, ktorému dominuje súsošie partizána, ženy a dieťaťa ako aj viac než stovka padlých, ktorí sú pochovaní na miestnom cintoríne.
            Kroniky na obecnom úrade vypovedajú o spomienkach ľudí, ktorí vojnové udalosti zažili na vlastnej koži. V dedine pod Kráľovou hoľou v Breznianskom okrese s 1530 obyvateľmi žijú prevažne starší ľudia, ktorí si hrôzy nacistického besnenia spred 75 rokov pamätajú zväčša z rozprávania svojich rodičov. Boli vtedy deti. Posledný žijúci svedok bojov z radov povstalcov Pavol Birka zomrel pred pár rokmi. Dožil sa vyše 90 rokov. Tvrdé, krvavé operácie pri Telgárte vošli do našich dejín ako jedny z najvýznamnejších v rámci SNP a dedina si vyslúžila pomenovanie malý Stalingrad. Historici vidia význam bojov o Telgárt v tom, že povstalci dokázali zastaviť postup nemeckých vojsk, spevnili obranu a prešli do protiútoku. Obyvatelia sa v tom čase pred nepriateľskými vojskami ukrývali v horách. Po vojne, na miestach, kde boli vypálené domy, začali v 50. rokoch vyrastať nové a postupne sa do obce vracal život. V období od roku 1948 do roku 1990 sa volala Švermovo. Stalo sa tak na počesť českého komunistického politika a aktívneho účastníka SNP Jana Švermu, ktorý po ústupe povstania zahynul počas namáhavého prechodu cez Chabenec v Nízkych Tatrách vo veku 43 rokov. Nezabúdajme žiaci , na našu históriu obce!

          • Divadelná Chalupka 2021

          • Dňa 17.septembra 2021 nás milo potešili herci z Potulného divadla J+T z Medzibrodu, ktorí sa predstavili s divadielkom „ Maťko a hlupáci“. Žiaci 1.A, 3.A a 4.A triedy si mohli pozrieť pútavé a zaujímavé vystúpenie v triedach, ktoré u nich zanechalo množstvo zážitkov. /AK/

              

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • 2.septembra 2021 sme slávnostne otvorili nový školský rok 2021/2022. Žiakov privítala pani riaditeľka a všetkých oboznámila s organizáciou školského roka.

            Našim žiakom želáme rok plný nových poznatkov, radosti z učenia, z kamarátov a  deviatakom samé správne rozhodnutia.  Učiteľom i žiakom pevné zdravie a plynulý priebeh školského roka. 

          • Letná turistika - Ondrejisko 17.6.2021

          •      K príchodu leta už neodmysliteľne patrí aj túra žiakov II. stupňa na kopce v okolí Telgártu. Stalo sa už akýmsi  pravidlom, že každoročne vystupujeme  na náš  najvyšší kopec Kráľovu hoľu. Tento rok sme pravidlo porušili a cieľom výstupu sa stal najvyšší vrch Slovenského raja Ondrejisko. Čakala nás nenáročná, ale zato intenzívna 19 kilometrová túra. Všetci zúčastnení žiaci i traja pedagógovia túru zvládli veľmi dobre. Nuž ale ako by to bolo, keby sme nespojili príjemné s užitočným a i tentoraz  sme pomohli našej prírode. Vyzbierali sme  plné vrece odpadkov. Žiaci boli úžasní, nechýbala im disciplína a slušnosť k ostatným turistom od ktorých si vyslúžili aj pochvalu.

          • eTestovanie 5

            • E-TESTOVANIE 5 JAR 2021 sú elektronické testy slúžiace pre prípravu žiakov na testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl v školskom roku 2020/2021 .Obsahové zameranie a štruktúra testov je porovnateľná s testami riadneho termínu Testovania 5, tento rok sa skúšobné testovanie uskutočnilo papierovou formou.

          • DSS Vaľkovňa

          • Nie každý dar musíme kúpiť v obchode. Na svete existuju aj také, ktoré vytvoríme z lásky vlastnými rukami. Verte tomu, že dary, ktoré  vyrobia detské ruky vedia rovnako vyčariť úsmev na tvári. Takýto darček od našich žiakov  potešil aj klientov z DSS Vaľkovňa. Nech im robí radosť  !/DŠ/

          • MDD

          • 1. jún je  skvelou príležitosťou, ako  po uvoľnení opatrení potešiť deti rôznymi aktivitami. Žiaci deviateho ročníka pripravili rozprávkové zastavenia pre všetkých žiakov aj deti z materskej školy. Súťažili všetci, lebo odmenou bola sladkosť. Počasie nám prialo,  drobci aj žiaci sa  dosýta vybláznili. Pani kuchárky uvarili super chutný obed a pridali aj darček k MDD. Ďakujeme organizátorom pekného MDD.

          • Les ukrytý v knihe - „Čítanie o lese v lese“

          •              Aj tohto roku sa, v rámci projektu Les ukrytý v knihe“, žiaci tretieho ročníka zúčastnili aktivít v lese“ Čítanie o lese v lese“. Tento rok sme sa zamerali na dôležitosť stromu v živote človeka a tak hlavná myšlienka týchto aktivít v lese i školskom prostredí bola„ Strom bez človeka prežije, ale človek bez stromu nie“ Program bol nasledovný :

            1.     Čítanie v lese

            2.     Bádanie v lese

            3.     Kreslenie v lese

            4.     Hry v lese

            5.     Práca s pracovným listom

            A bolo nám veru super/ pozri foto/E.V/











             

             

             

             

          • Svetový deň – pohybom ku zdraviu

          • Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 10.máj v roku 202 za „Svetový deň – pohybom ku zdraviu“ poukazujúceho na problém pohodlného spôsobu života a z toho vyplývajúceho vysokého počtu chronických neinfekčných ochorení spôsobených nezdravým stravovaním a nedostatkom pohybovej aktivity. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle, ktorého súčasťou je dostatok primeraného aktívneho pohybu v každom období života.

            Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici umožnila možnosť zúčastniť sa online prednášky „Význam pohybovej aktivity pre zdravie“.

            25.mája sa  a 27.mája sa pripojili žiaci prvého a druhého stupňa. Počas aj po skončení prednášky si  deti zacvičili, zopakovali si nové informácie o svojom tele a zdraví. /AK/

          • 200 ton z lesa von

          • Na Slovensku existuje veľa pekných miest aj prírodných krás, veľa lesov aj skládok odpadu, veľa slušných ľudí aj bordelárov, veľa múdrosti, ale aj arogancie a ľahostajnosti…

             Ak by žiaci aspoň z 2000 škôl vyniesli za školský rok z prírody 100 kg odpadu, odľahčili by sme našu prírodu o jednu poriadnu skládku pomaly sa rozkladajúcich smetí – spolu 200 ton. A verte tomu, že ich v našich lesoch máme viac…   

            Skúsme spolu vyniesť 200 ton z lesa von! Ukážme Slovensku, že sa to dá aj opačným smerom!

            Žiaci ZŠ Telgárt sa zúčastnili čistenia lesa  prvý krát 11. 5. 2021 a z lesa vyniesli 100 kg odpadu.

          • Svetový deň hygieny rúk

          •      Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 5. máj za „ Svetový deň hygieny rúk“. Cieľom tohto dňa  je poukázať na význam správnej hygieny rúk, ktorá patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie infekcii.

                 Aj v našej škole si  žiaci druhého a tretieho ročníka v tento deň   praktickými činnosťami pripomenuli dôležitosť  umývania rúk. Oboznámili sa s dôsledkami zanedbania, tejto  pre život , tak dôležitej  každodennej  hygienickej činnosti. /E.V/

          • Európsky dialóg s mládežou

          • Európsky dialóg s mládežou je projekt, vďaka ktorému majú mladí ľudia v celej Európe príležitosť vyjadriť svoj názor na konkrétne témy a Európska únia má možnosť zistiť, čo mladých ľudí trápi. 

            Zástupcovia Európskej komisie potom na základe odpovedí mladých vytvoria odporúčania pre členské štáty. Úlohou členských štátov je zavádzať tieto odporúčania do praxe. Hlas mladých ľudí sa týmto spôsobom dostane na najvyššie poschodia európskej politiky. Ale tam nezostane. Pretože odporúčania sa môžu dostať k mladým do jednotlivých krajín, vrátane Slovenska.

            Európsky dialóg s mládežou sa odohráva sa na viacerých úrovniach. Žiaci 9.A sa 17.mája 2021 zapojili do druhej úrovne – kedy prebieha Európsky dialóg s mládežou tak, že sa každých 18 mesiacov určí téma, ku ktorej sa vyjadria mladí ľudia v celej Európskej únii (18 mesiacov tak tvorí jeden „cyklus“ Európskeho dialógu s mládežou). Ich názory sa následne dostanú až k Európskej komisii, ktorá z nich vyvodí závery a odporúčania pre jednotlivé členské štáty, ktoré ich majú zavádzať do praxe. Hlas mladých ľudí sa týmto spôsobom dostane až na najvyššie poschodia európskej politiky.

            Viac informácií sa dozviete  na https://eudialogsmladezou.sk/eu-dialog-s-mladezou/co-je-europsky-dialog-s-mladezou/  / A.K./

          • 8. máj 1945

          • Kladením vencov k pamätníkom pripomínajúcim obete doposiaľ najväčšieho vojnového konfliktu známeho ako 2. svetová vojna si  pripomíname  8.mája -víťazstvo nad fašizmom. . Každoročne je na oslavách čoraz menej priamych účastníkov, ktorí by nám hrôzy vojny svojimi autentickými spomienkami pripomínali. 8. mája oslávime Deň víťazstva nad fašizmom. Roky 1939 - 1945 sú jednou z najtragickejších a najdramatickejších kapitol novodobých dejín. Vojnový požiar obrovských rozmerov poznačil osudy niekoľkých generácií ľudí. Bilancia vojny je neobyčajne desivá. Svetový konflikt vtiahol na bojiská 61 štátov. Vo chvíľach, kedy si pripomíname výročie konca druhej svetovej vojny, mali by sme si zakaždým s pokorou spomenúť na to, že táto vojna sa začala u nás v Európe  aj preto, lebo ľudia dopustili, aby sa vo veľkej časti Európy vymkla z rúk tolerancia, úcta a rešpekt voči blížnemu.

            Spomínajme a  nezabúdame.

          • 175 VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest

          •                                

             

                                                    § 2 Prekrytie horných dýchacích ciest v interiéri

            (1) Podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona sa všetkým osobám nariaďuje riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora na verejnosti vo všetkých priestoroch interiérov budov a prostriedkoch verejnej dopravy.

            (2) Povinnosť podľa odseku 1 sa nevzťahuje na:

            a) deti do 6 rokov veku,

             b) deti v materskej škole, v inom obdobnom zariadení pre deti alebo v školskom zariadení,

            c) osoby so závažnými poruchami autistického spektra,

            d) osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,

            e) osoby pri výkone športu na interiérových športoviskách,

             f) fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,

            g) osoby nevesty a ženícha pri sobáši,

            h) výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní

               dokumentárneho filmu,

            i) tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,

            j) zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

             

            (3) Použitie respirátora podľa odseku 1 možno nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky, a to použitím rúška, šálu alebo šatky v prípade:

            a) žiakov v škole alebo v školskom zariadení,

            b) pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu,

             c) osôb vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, pokiaľ sú umiestnené v objekte určenom na výkon väzby alebo trestu odňatia slobody,

            d) zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu, pri ktorej sú vystavení záťaži teplom alebo fyzickej záťaži zaradenú do tretej kategórie alebo štvrtej kategórie,3 )

             e) zamestnancov s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a zamestnancov s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu,

             f) zamestnancov, u ktorých na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby alebo na základe dohody medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú nosenie respirátora.

             

                                              § 3 Prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéri

             

             (1) Podľa § 48 ods. 4 písm. r) zákona sa všetkým osobám na verejnosti v exteriéroch nariaďuje riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) použitím respirátora alebo inej preventívnej ochrannej pomôcky, a to rúška, šálu alebo šatky. (2) Povinnosť podľa odseku 1 sa nevzťahuje na:

            a) deti do 6 rokov veku,

            b) deti v materskej škole alebo v inom obdobnom zariadení pre deti,

            c) osoby v exteriéroch, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,

            d) osoby so závažnými poruchami autistického spektra, e) osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,

            f) osoby pri výkone športu,

            g) fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,

            h) osoby nevesty a ženícha pri sobáši,

            i) výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,

            j) tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania.

                                                                          Účinnosť

            Táto vyhláška nadobúda účinnosť 19. apríla 2021.

             

          • Návrat 8. a 9. ročníka do školy od 19.4.2021

          • Vážení rodičia a žiaci,

                      žiaci 8. a 9. ročníka sa vracajú do školy. Máme z toho veľkú radosť.

            1. Od pondelka vstúpia títo žiaci do dvoch adaptačných týždňov

            (19.4.-30.4.2021)

             

            1. V zmysle Metodického pokynu Štátneho pedagogického ústavu (ŠPU) a v zmysle Usmernenia ministra školstva SR k návratu žiakov - bude  hlavnou náplňou našej práce, počas adaptačných týždňov,  venovať pozornosť Vášmu dieťaťu predovšetkým ako ľudskej osobe, ktorá prešla dlhým , náročným obdobím odlúčenia od školy a kolektívu.

             

            1. Adaptačný rozvrh tvoria aj hlavné predmety, na ktoré si žiaci budú nosiť riadne učebné pomôcky.

            Počas adaptačných týždňov žiaci nebudú:

            - skúšaní

            - písať testy

            -nebude prebiehať klasifikácia.

             Vyučovanie bude prebiehať opakovaním prebratého učiva a    

              interaktívne.

             

            1. Prosíme rodičov, aby nevnímali tieto aktivity ako "hranie", alebo ako "stratený čas". Naopak sú pre žiakov a ich obnovu školských návykov mimoriadne potrebné a dôležité.

             

             

                                                       Testovanie sa uskutoční v sobotu dňa 17.4.2021

             

             

            Podmienky nástupu na prezenčnú formu vzdelávania od 19.4.2021

            Zákonný zástupca:

            zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy resp. ŠKD (nosenie rúšok, respirátorov, dodržiavanie odstupov),

            · zabezpečí pre dieťa 1. stupňa dve rúška, pre dieťa 2. stupňa 2 respirátory (jedno používa a jedno náhradné) a papierové jednorazové vreckovky,

            · dodržiava pokyny riaditeľky školy,

            · má vstup do vnútorných priestorov školy zakázaný, rovnako aj iné sprevádzajúce osoby,

            · zabezpečí pre dieťa pitie a desiatu, desiata v školskej jedálni nebude,

            · pri nástupe žiaka do školy a ďalej na týždennej báze odovzdá čestné vyhlásenie, ktorého prílohou je negatívny, najviac 7 dní starý, covid test elektronickou formou prostredníctvom edupage,

             · bezodkladne informuje triedneho učiteľa ak u dieťaťa je podozrenie či potvrdené ochorenie na COVID_19, alebo ak bola dieťaťu nariadená karanténa,

            · ospravedlňuje žiaka z vyučovania z dôvodu netestovania, choroby alebo karantény dieťaťa (vzdelávanie potom prebieha formou ako obvykle pri chorobe) do 5 dní, ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

             

            Žiaci

            2. stupňa potrebujú pre vstup do školy negatívny covid test, najviac 7 dní starý - rodičia donesú test k nahliadnutiu, podpisujú  čestného vyhlásenia, nosia respirátor,

            · pri ceste do školy sa riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ, pred školou stoja v rozostupoch,

            · pri vstupe do budovy si dezinfikujú  ruky dezinfekčným prostriedkom v senzorovom dávkovači,

            · nosia rúško (respirátor) všade vo vnútorných aj vonkajších priestoroch školy, a to aj v školskej jedálni, môžu si 

               ho sňať počas konzumácie obeda,

            · vykazujúci v priebehu dňa niektorý z príznakov COVID-19, sa umiestnia sa do izolačnej miestnosti a škola

               kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

            Zamestnanci

            · pri nástupe do práce a ďalej na týždennej báze odovzdajú čestné vyhlásenie, ktorého prílohou je negatívny,

               najviac 7 dní starý covid test (alebo náhradu), elektronickou formou prostredníctvom edupage,

            · nosia vo vnútorných priestoroch respirátor, vo vonkajších rúško alebo respirátor,

            · v ŠJ pri príprave jedla, používajú ochranné rukavice,

             · opakovane upozorňujú žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní, kýchaní,

             · učitelia a vychovávatelia zabezpečia rozstupy medzi žiakmi, žiakmi a pedagógmi pri výchovno – vzdelávacom

               procese, dbajú na to, aby školské lavice boli vo väčšej vzdialenosti od seba a katedra vo väčšej vzdialenosti od

               prvých lavíc,

            · učitelia a vychovávatelia zabezpečia v miestnosti, v ktorej sa zdržuje skupina, časté a intenzívne vetranie,

             · učitelia vedú dochádzku detí, obsah prebratého učiva a činnosti v adaptačnom procese žiakov v ETK,

            · u ktorých sa objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu pracovného dňa, bezodkladne o tom informujú

              riaditeľa školy a opustia školu v najkratšom možnom čase s použitím respirátora.

          • Usmernenie k používaniu rúška a respirátorov v školách

          • Žiaci v základných školách – I. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatka a to na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov“/domov/.

             

            Žiaci v základných školách – II. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) naplňujúci minimálne všetky technické podmienky a požiadavky pre filtračnú polomasku s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1 a to na verejnosti v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy“.

             

            Žiaci v špeciálnych základných školách

            v prípade, že sa na nich vzťahuje výnimka v zmysle vyhlášky ÚVZ SR z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest nie sú povinní používať preventívne ochranné pomôcky (napr. rúško alebo respirátor), v opačnom prípade sa riadia postupom vyššie uvedeným pre žiakov v základných školách na I. alebo na II. stupni.

          • Zápis do 1. ročníka

          •                                                            Základná školaTelgárt, Telgárt 68

                                                                  Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom, že

             

                                                                         ZÁPIS  DETÍ  DO  1. ROČNÍKA

            na školský rok 2021/2022 sa uskutoční  v budove základnej školy v čase:

             od   14. 4. 2021 až 15.4.2021 v čase od 10,00 hod. do 14,00 hod., bez prítomnosti detí, ktoré potencionálne nastúpia do 1. ročníka ZŠ.

             

                                     Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2014 do 31.8.2015

                              a deti,  ktoré mali v minulom šk. roku odklad školskej dochádzky.

             

            Pre dodržanie epidemiologických usmernení je potrebné do 14.  4. 2021:

             

            1. Vyplniť prihlášku dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom online formulára: Elektronická prihláška do 1. ročníka
            2. V prípade, že pre zákonného zástupcu to nie je prijateľná  možnosť, škola zabezpečí vyplnenie elektronickej prihlášky k zápisu detí do 1. ročníka v určené dni v škole, vytlačí a zákonní zástupcovia podpíšu v papierovej forme.

             

            Na zápis je potrebné:

            • priniesť občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa,
            • preukázať sa platným negatívnym testom rodiča.

            V prípade, že sa zápis kvôli epidemiologickým opatreniam nebude môcť uskutočniť prezenčne, o ďalšom postupe Vás budeme informovať na webovej stránke našej školy.

            Škola zabezpečí dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení na ochranu zdravia a ohrozenia života.

             

                                                             Tešíme sa na Vás a najmä na Vaše deti!