• Dištančné vyučovanie

          • Vážení rodičia,

             na základe rozhodnutia zriaďovateľa, od stredy  10.3.2021 pokračuje dištančná forma vzdelávania pre žiakov  celej školy.

          • PODPORA ČITATEĽSKEJ GRAMOTNOSTI – ROZVOJOVÝ PROJEKT „ČÍTAME RADI“

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky  vyhlásilo výzvu na podávanie žiadostí o rozvojový projekt „Čítame radi“.

            Cieľom projektu je podpora čitateľskej gramotnosti v rámci projektu „Čítame radi“ nákupom detských a mládežníckych kníh a audiokníh, prípadne odborných kníh pre pedagogických a odborných zamestnancov školy.

            Naša škola zakúpila prostredníctvom tohto projektu spolu 136 krásnych a zaujímavých kníh pre svojich žiakov. Ďakujeme. /AK/

             

          • Pytagoriáda - elektronicky

          • Pytagoriáda  je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá z dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas. Tento rok sme prvý krát riešili úlohy elektronický. Dňa 9.12. sa súťažilo v tretej, štvrtej a piatej triede v počte  žiakov  20. Žiaci druhého stupňa riešili úlohy doma.

          • Stromček od LZ Červená Skala

          • Dňa 3.12. 2020,  tak ako každý rok,  urobili  zamestnanci  LZ Červená Skala  radosť  našim žiakom  a darovali nám krásny stromček, ktorý si žiaci svojimi prácami vyzdobili.

          • Svätý Mikuláš v škole

          • Dňa 7. 12. 2020 našu školu navštívil sv.Mikuláš.  Najväčšiu radosť zo vzácnej návštevy mali žiaci prvého stupňa, aj keď sa niektorí trochu báli. Mikulášov kôš bol plný dobrôt.Srdečná vďaka, Mikuláš!

          • V školskom roku 2020/2021 prebehol 14. ročník súťaže

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V našej škole sa do súťaže tento rok zapojili Drobci a Bobríci. Všetci boli veľmi šikovní. 13.11.2020

          • Flanderské maky

          • 11 november je deň, kedy si pripomíname pietnu spomienku na obete I.  svetovej vojny. Aj žiaci  našej školy sa dnes stretli pri pamätníku v našej obci a  v cintoríne pri hroboch padlých hrdinov II. svetovej vojny, aby sme na „Medzinárodný Deň padlých veteránov" venovali všetkým obetiam ozbrojených konfliktov pietnu spomienku. Na cintoríne  o. duchovný Sabol  odkončil aj panychídu za ich duše.  Spomíname si na padlých v I. a II. svetovej vojne a to bez rozdielu, či patrili k víťazom alebo porazeným, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych národností alebo rás…Odpočinutie večne im daj Pane. (AB)

          • Oznam k celoplošnému testovaniu

          •      Zákonný zástupca žiaka, ktorý navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti.

                 Tlačivo poskytne základná škola, zákonný zástupca ho vypíše a podpíše pri prvom nástupe pred budovou školy.

                 Žiaci prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nepreukážu sa  negatívnym výsledkom RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19 nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby.

                 Na základe Usmernenie k postupu  MŠ a ZŠ v čase platnosti Uznesenia vlády SR č. 678 z 22.10.2020 odporúčame zákonným zástupcom žiakov nad 10 rokov, aby sa žiaci nad 10 rokov zúčastnili celoplošného testovania a pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy preložili certifikát o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo antigénového testu.

                 Zamestnanci  základnej školy predložia zamestnávateľovi po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe do zamestnania v zmysle Zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci certifikát o negatívnom výsledku RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.

          • Oznam

          • Na základe Metodického usmernenia k obsahu a organizácii výchovno-vzdelávacieho procesu v základných školách a v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami platné od 26.10.2020  zdôrazňujeme, že vyučovanie sa neprerušuje, ale mení formu. Všetky povinnosti týkajúce sa účasti a aktivity na vyučovaní zostávajú nezmenené pre rodičov i žiakov.

            Žiaci I. stupňa sa vzdelávajú prezenčne. Vždy po prerušení vyučovania tri a viac dní, musí zákonný zástupca vypísať vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Tlačivo poskytuje základná škola, zákonný zástupca ho vypíše a podpíše pri prvom nástupe pred budovou školy.

            Žiaci II. stupňa sa vzdelávajú dištančne. Informácie ako sa dostanú  učebné materiály k žiakom, žiaci dostali osobne 23. októbra 2020.

          • Šarkaniada 2020

          • Počas mesiacov september a október ako každý rok prebehla v budove špeciálnych tried Šarkaniada. V každej triede žiaci vyrobili šarkanov rôznych typov a môžme povedať, že všetky boli pekne a zaujímavé. A.B.

          • Turistický deň

          • Dňa 9. októbra bol nádherný jesenný slnečný deň, kedy sa žiaci našej školy spolu s pedagógmi  vybrali na turistiku do okolia našej obce. 1. skupinka - tých najzdatnejšich sa vybrala zdolať Kràľovu hoľu, 2.skupinka - mladší  sa vydali cestou ku krížu na Ždiar, čistiť Voglov chodník , 3. skupinka - najmenší prešli trasu ku Kapličke. Zistili sme opäť, prečo sa turisti tak radi vracajú na Telgárt. Je tu totiž prekrásne. Neznečisťujme si to, na čo môžeme byť pyšní.( D. Š)

          • Výstup na Kráľovú skalu

          • „Videl som ich oboch, aj Ribbentropa, aj Goringa. Zvedavosť mi nedala tak sme sa motali okolo telgártskej  stanice, keď prišiel vlak z ríše.“ / úryvok/

                      Aj takéto spomienky nás čakali  od nášho rodáka pána Jána Dubašáka, dlhoročného spolupracovníka s našou školou,  na jednej z informačných tabúľ na turistickej trase smerom na Kráľovú skalu. Keďže výstupy na Kráľovú hoľu sa už pre žiakov našej školy  stáli samozrejmosťou, tento rok sme o niečo zmenili trasu a vyšli sme na Kráľovú  skalu. Výstupu sa zúčastnilo 12 žiakov  z vyššieho stupňa spolu s pedagógmi  Máriou Šikulovou, Elenou Vaculčiakovou a  Michalom Labošom. Výhľad zo skaly bol nádherný, svedčia o tom fotografie z fotogalérie.(EV)

          • Svetový deň zvierat

          •         4. október je už každoročne  dňom zvierat. Nesmieme pritom zabudnúť, že je aj dňom svätého Františka z Assisi, ktorý bol patrónom zvierat a do dnešného dňa je aj patrónom ekológov. Keďže tento rok  Svetový deň zvierat pripadol   na nedeľu,  žiaci  našej školy si ho rôznymi aktivitami pripomenuli  5. októbra, t. j v pondelok.  Aktivít sa zúčastnili žiaci I. , II. stupňa a žiaci špeciálnych tried.(EV)

          • Deň mlieka

          •  

             V pondelok a v stredu sa aj naša škola zapojila do projektu Svetový deň mlieka.

            Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka.

            Žiaci  si obliekli biele tričká, priniesli si mliečne desiaty..  Pomocou rôznych aktivít (  prezentácie, kvízy, osemsmerovky, hlavolamy z matematiky,  súťaž v pexese, tvorba plagátov ....) sa dozvedeli, aké je dôležité pitie mlieka  a mliečnych výrobkov pre ich rast celkový život.

            Vyhodnotenie:

            1.     -     4. ročník                                          5.      -         9. ročník

            1.   miesto              0. roč.                              1.   miesto            5. A

            2.   miesto              4. A                                 2.  miesto            9. A

            3.   miesto              3. A                                 3.   miesto            7. A

            Žiaci 5. ročníka vytvorili najkrajší plagát.

            Svojimi vedomosťami  prekvapili žiaci špeciálnej triedy 6.B, 7.B. (DS)

          • Kladenie vencov k pamätníku

          •  

                          5.septembra 2020 sa v Telgárte uskutočnilo slávnostné kladenie vencov k pamätníku hrdinov SNP pri príležitosti 75. výročia vypálenia obce počas SNP. Pietny akt zorganizovala ZO SZPB a obec Telgárt. Slávnosti sa zúčastnili a občanom sa prihovorili p. Ján Šulej, predseda OO SZPB v Brezne, p. Ondrej Kuňak zo ZO SZPB v Pezinku a rodák z Telgártu, p. Marián Oberhauser predseda ZO SZPB v Telgárte, p. Vasil Černák zástupca starostu obce Telgárt a p. Peter Novysedlák starosta obce. K dôstojnému priebehu osláv prispeli aj žiaci  našej školy  a to Radoslava Pokošová, Romana Harvanová, Patrik Pokoš a Gustáv Harvan.

                        Majme vždy na pamäti slová nášho rodáka Ondreja Laurinca, ktorý vo svojich spomienkach píše, že ešte nikdy nepočul toľko vzdychov, náreku a plaču v Telgárte ako v čase jeho vypálenia. (EV)

          • A zasa sme v škole......

          •  

                 Pre mnohých z nás je september synonymom končiaceho sa leta a začiatkom nových školských povinností. . Prázdninové mesiace ubehli neuveriteľne rýchlo a my sa v škole opäť stretávame - vy žiaci si sadáte do školských lavíc a my pedagógovia zaujímame svoje miesto pred katedrou. Skončil sa čas oddychu, leňošenia. Bicykle, kolobežky, kolieskové korčule, ruksaky vymeníte na dlhých desať mesiacov za knihy, zošity, perá a iné veci potrebné pri vyučovaní.

                 Želáme všetkým žiakom veľa úspechov v štúdiu a veríme že sa im podarí rýchlo a v krátkom čase adaptovať sa na nové podmienky. (EV)

             

          • Rok je za nami....

          •          30.júna 2020 sme sa opäť stretli, aby sme   ukončili školský rok 2019/2020. Aj napriek opatreniam týkajúcim sa COVIDU 19 sme ho ukončili slávnostne .

                      Na dva mesiace sa zavrú školské brány a žiaci i učitelia majú pred sebou zaslúžený dvojmesačný oddych. A tak prajeme všetkým príjemné prázdniny a oddych venovaný k načerpaniu nových síl do ďalšieho školského roka.(EV)