• Les ukrytý v knihe - „Čítanie o lese v lese“

          •              Aj tohto roku sa, v rámci projektu Les ukrytý v knihe“, žiaci tretieho ročníka zúčastnili aktivít v lese“ Čítanie o lese v lese“. Tento rok sme sa zamerali na dôležitosť stromu v živote človeka a tak hlavná myšlienka týchto aktivít v lese i školskom prostredí bola„ Strom bez človeka prežije, ale človek bez stromu nie“ Program bol nasledovný :

            1.     Čítanie v lese

            2.     Bádanie v lese

            3.     Kreslenie v lese

            4.     Hry v lese

            5.     Práca s pracovným listom

            A bolo nám veru super/ pozri foto/E.V/











             

             

             

             

          • Svetový deň – pohybom ku zdraviu

          • Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 10.máj v roku 202 za „Svetový deň – pohybom ku zdraviu“ poukazujúceho na problém pohodlného spôsobu života a z toho vyplývajúceho vysokého počtu chronických neinfekčných ochorení spôsobených nezdravým stravovaním a nedostatkom pohybovej aktivity. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle, ktorého súčasťou je dostatok primeraného aktívneho pohybu v každom období života.

            Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici umožnila možnosť zúčastniť sa online prednášky „Význam pohybovej aktivity pre zdravie“.

            25.mája sa  a 27.mája sa pripojili žiaci prvého a druhého stupňa. Počas aj po skončení prednášky si  deti zacvičili, zopakovali si nové informácie o svojom tele a zdraví. /AK/

          • 200 ton z lesa von

          • Na Slovensku existuje veľa pekných miest aj prírodných krás, veľa lesov aj skládok odpadu, veľa slušných ľudí aj bordelárov, veľa múdrosti, ale aj arogancie a ľahostajnosti…

             Ak by žiaci aspoň z 2000 škôl vyniesli za školský rok z prírody 100 kg odpadu, odľahčili by sme našu prírodu o jednu poriadnu skládku pomaly sa rozkladajúcich smetí – spolu 200 ton. A verte tomu, že ich v našich lesoch máme viac…   

            Skúsme spolu vyniesť 200 ton z lesa von! Ukážme Slovensku, že sa to dá aj opačným smerom!

            Žiaci ZŠ Telgárt sa zúčastnili čistenia lesa  prvý krát 11. 5. 2021 a z lesa vyniesli 100 kg odpadu.

          • Svetový deň hygieny rúk

          •      Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 5. máj za „ Svetový deň hygieny rúk“. Cieľom tohto dňa  je poukázať na význam správnej hygieny rúk, ktorá patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie infekcii.

                 Aj v našej škole si  žiaci druhého a tretieho ročníka v tento deň   praktickými činnosťami pripomenuli dôležitosť  umývania rúk. Oboznámili sa s dôsledkami zanedbania, tejto  pre život , tak dôležitej  každodennej  hygienickej činnosti. /E.V/

          • Európsky dialóg s mládežou

          • Európsky dialóg s mládežou je projekt, vďaka ktorému majú mladí ľudia v celej Európe príležitosť vyjadriť svoj názor na konkrétne témy a Európska únia má možnosť zistiť, čo mladých ľudí trápi. 

            Zástupcovia Európskej komisie potom na základe odpovedí mladých vytvoria odporúčania pre členské štáty. Úlohou členských štátov je zavádzať tieto odporúčania do praxe. Hlas mladých ľudí sa týmto spôsobom dostane na najvyššie poschodia európskej politiky. Ale tam nezostane. Pretože odporúčania sa môžu dostať k mladým do jednotlivých krajín, vrátane Slovenska.

            Európsky dialóg s mládežou sa odohráva sa na viacerých úrovniach. Žiaci 9.A sa 17.mája 2021 zapojili do druhej úrovne – kedy prebieha Európsky dialóg s mládežou tak, že sa každých 18 mesiacov určí téma, ku ktorej sa vyjadria mladí ľudia v celej Európskej únii (18 mesiacov tak tvorí jeden „cyklus“ Európskeho dialógu s mládežou). Ich názory sa následne dostanú až k Európskej komisii, ktorá z nich vyvodí závery a odporúčania pre jednotlivé členské štáty, ktoré ich majú zavádzať do praxe. Hlas mladých ľudí sa týmto spôsobom dostane až na najvyššie poschodia európskej politiky.

            Viac informácií sa dozviete  na https://eudialogsmladezou.sk/eu-dialog-s-mladezou/co-je-europsky-dialog-s-mladezou/  / A.K./

          • 8. máj 1945

          • Kladením vencov k pamätníkom pripomínajúcim obete doposiaľ najväčšieho vojnového konfliktu známeho ako 2. svetová vojna si  pripomíname  8.mája -víťazstvo nad fašizmom. . Každoročne je na oslavách čoraz menej priamych účastníkov, ktorí by nám hrôzy vojny svojimi autentickými spomienkami pripomínali. 8. mája oslávime Deň víťazstva nad fašizmom. Roky 1939 - 1945 sú jednou z najtragickejších a najdramatickejších kapitol novodobých dejín. Vojnový požiar obrovských rozmerov poznačil osudy niekoľkých generácií ľudí. Bilancia vojny je neobyčajne desivá. Svetový konflikt vtiahol na bojiská 61 štátov. Vo chvíľach, kedy si pripomíname výročie konca druhej svetovej vojny, mali by sme si zakaždým s pokorou spomenúť na to, že táto vojna sa začala u nás v Európe  aj preto, lebo ľudia dopustili, aby sa vo veľkej časti Európy vymkla z rúk tolerancia, úcta a rešpekt voči blížnemu.

            Spomínajme a  nezabúdame.