• Zber úrody

          •   Po jarnom období, po období leta nastalo obdobie jesene. Všetko to ,čo sme  na našom školskom pozemku  posadili dozrelo, vyrástlo  a prišiel čas zberu. Po vytrvalej práci   žiakov i pedagických pracovníkov  i počas prázdnin nasledovala odmena- krásna úroda červenej repy, hrachu, petržlenu, kalerábov, zemiakov či zeleru. Pri zberre sme sa  osviežili chutnými  slivkami a jablkami. Veríme, že poznatky, ktoré  deti nadobudli počas vyučovacích  hodín techniky a pracovného vyučovania, zúžitkujú aj o svojom živote.

          • Európsky deň jazykov

          •  

             

            V roku 2001 sa Rada Európy rozhodla 26. september vyhlásiť za Európsky deň jazykov. Každoročne ho v tento deň oslavujeme rôznymi aktivitami na hodinách cudzích jazykov. Keďže v tomto školskom roku nám tento deň pripadol na víkend, tak sme ho na našej škole oslavovali a projekt realizovali 27. septembra. Žiaci sa oboznámili s rytmickou piesňou, prostredníctvom ktorej sa zoznámili s jednotlivými pozdravmi v rôznych štátoch, ako je Nemecko, Anglicko, Taliansko a pod. Taktiež sme sa venovali vlajkám štátov, ktoré žiaci krásne vymaľovali. K jednotlivým krajinám  sme priraďovali to, čo je pre danú krajinu typické – oblečenie, jedlo...A keďže sa žiaci učia na našej škole ANJ, tak Anglicko sme si aj podrobnejšie rozobrali a vytvorili o krajine krásny plagát, ktorý si môžete pozrieť vo fotogalérii. Žiakom sa aktivity veľmi páčili, sršali entuziazmom, začo ich musím pochváliť.                 (A.H )

          • Výstup na Kráľovu hoľu

          •          29.september vytiahol 14 žiakov  a troch pedagógov do prírody. Po minuloročnom výstupe na  Kráľovu skalu a Ondrejisko sme sa znovu vybrali zdolať Kráľovu hoľu.  Pre niektorých žiakov  bol tento výstup náročný, a tak si vybrali menej náročnú trasu na Kráľovu skalu. Ostatní hrdo vystúpili na najvyšší vrch východnej časti Nízkych Tatier.  K prírode máme úctu a nezostávame ľahostajní k jej znečisťovaniu. Aj dnes sme na  vrchole Kráľovej holi  nazbierali plné vrece odpadu, ktorý do prírody nepatrí./E.V/

             

          • Svetový deň mlieka v našej škole

          •  

            Dňa 28.9. sme si pripomenuli, aký veľký význam má mlieko pre naše zdravie.

            Žiaci sa obliekli do bieleho, pomaškrtili si na rôznych mliečnych výrobkoch, ktoré si priniesli na desiatu, zapojili sa aktivitami a zasúťažili si.

            Vyhodnotenie: Na prvom stupni sa naviac posnažili žiaci 4.A , na druhom stupni 5.A a v špeciálnych triedach 4.B-6.B. Srdečne blahoželáme! (L.R.)

          • Plody záhrad

          •  

                      S jeseňou prichádza  aj upratovanie záhrad a záhradkári zisťujú akú úrodu v nich majú. Aj naša pani asistentka Helena Birková sa s láskou o svoju záhradu stará a veľmi rada sa so svojou úrodou  podelí aj s našimi žiakmi formou výstavky. Každý rok  výstavku obohatí o niečo nové. Tento rok žiaci poznávali nielen zeleninu, ale aj zeleninové vňate a následne si svoje vedomosti  overili  formou prezentácie a pracovného listu. /E.V/

            Výsledky.

            I.stupeň:               1. miesto   4.A                II.stupeň :               1. miesto       6.A

                                         2. miesto  3.A                                               2. miesto       8.A , 9. B  

                                         3 miesto   1.A                                               3. miesto       9.A

          • Cyklistická časovka

          •  

                       Dňa 27. septembra  sa zišli žiaci 5.A a 6.A  aby si zmerali sily v cyklistickej časovke. Tento rok súťažili iba chlapci. /E.V/

            Vyhodnotenie :    1. miesto         Marek Ferko           6.A

                                            2. miesto        Franko Ščuka           6.A

                                            3. miesto        Július Mika               5.A

                                                                Výhercom srdečne blahoželáme !

          • Nezabúdajme žiaci , na našu históriu obce!

          • Rozvoj horehronskej obce Telgárt, ktorý prinieslo vybudovanie železničnej trate Červená Skala – Margecany, zastavila druhá svetová vojna. Podľa historikov sa počas Slovenského národného povstania (SNP) o túto oblasť odohrali najväčšie, ale aj najúspešnejšie boje medzi slovenskou armádou spolu s partizánmi a Nemcami. Pri nich bola 5. septembra 1944 obec vypálená. Na rozdiel od iných dedín Telgárt vstal z popola a jeho obnovou v 50. rokoch minulého storočia sa tam vrátil život.
            Tragické udalosti z čias druhej svetovej vojny pripomína Pomník SNP pred obecným úradom, ktorému dominuje súsošie partizána, ženy a dieťaťa ako aj viac než stovka padlých, ktorí sú pochovaní na miestnom cintoríne.
            Kroniky na obecnom úrade vypovedajú o spomienkach ľudí, ktorí vojnové udalosti zažili na vlastnej koži. V dedine pod Kráľovou hoľou v Breznianskom okrese s 1530 obyvateľmi žijú prevažne starší ľudia, ktorí si hrôzy nacistického besnenia spred 75 rokov pamätajú zväčša z rozprávania svojich rodičov. Boli vtedy deti. Posledný žijúci svedok bojov z radov povstalcov Pavol Birka zomrel pred pár rokmi. Dožil sa vyše 90 rokov. Tvrdé, krvavé operácie pri Telgárte vošli do našich dejín ako jedny z najvýznamnejších v rámci SNP a dedina si vyslúžila pomenovanie malý Stalingrad. Historici vidia význam bojov o Telgárt v tom, že povstalci dokázali zastaviť postup nemeckých vojsk, spevnili obranu a prešli do protiútoku. Obyvatelia sa v tom čase pred nepriateľskými vojskami ukrývali v horách. Po vojne, na miestach, kde boli vypálené domy, začali v 50. rokoch vyrastať nové a postupne sa do obce vracal život. V období od roku 1948 do roku 1990 sa volala Švermovo. Stalo sa tak na počesť českého komunistického politika a aktívneho účastníka SNP Jana Švermu, ktorý po ústupe povstania zahynul počas namáhavého prechodu cez Chabenec v Nízkych Tatrách vo veku 43 rokov. Nezabúdajme žiaci , na našu históriu obce!

          • Divadelná Chalupka 2021

          • Dňa 17.septembra 2021 nás milo potešili herci z Potulného divadla J+T z Medzibrodu, ktorí sa predstavili s divadielkom „ Maťko a hlupáci“. Žiaci 1.A, 3.A a 4.A triedy si mohli pozrieť pútavé a zaujímavé vystúpenie v triedach, ktoré u nich zanechalo množstvo zážitkov. /AK/

              

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • 2.septembra 2021 sme slávnostne otvorili nový školský rok 2021/2022. Žiakov privítala pani riaditeľka a všetkých oboznámila s organizáciou školského roka.

            Našim žiakom želáme rok plný nových poznatkov, radosti z učenia, z kamarátov a  deviatakom samé správne rozhodnutia.  Učiteľom i žiakom pevné zdravie a plynulý priebeh školského roka.